× Αυτή είναι η προαιρετική κεφαλίδα Φόρουμ για το Κουτί Προτάσεων.

Σύγκριση μεταξύ Joomla και WordPress με δημιουργία δυο ιστοτόπων (2019)

Περισσότερα
4 Χρόνια 7 Μήνες πριν - 4 Χρόνια 7 Μήνες πριν #58 από amd
Περίληψη:

Δημιουργία δύο (2) ιστοτόπων με τη χρήση των Προγραμμάτων Συστήματος Διαχείρισης Περιεχομένου (CMS) Wordpress και Joomla και σύγκρισή τους ως προς την ευκολία σχεδιασμού, υλοποίησης και λειτουργίας.
Συγκεκριμένα, η σύγκριση θα περιλαμβάνει:

• Τον τρόπο εγκατάστασης του λογισμικού (CMS) και της ανάλυσης της Βάσης Δεδομένων του κάθε Ιστοτόπου
• Παρουσίαση κάθε Προγράμματος, με εκτενή αναφορά στη λειτουργία και τις ιδιαιτερότητες
• Παρουσίαση πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων κάθε CMS
• Παρουσίαση συμπερασμάτων από την σύγκριση των WordPress και Joomla


Εισαγωγή:

Το διαδίκτυο είναι ένα πολύ μεγάλο δίκτυο, στο οποίο μπορεί να συνδεθεί ταυτόχρονα ένας μεγάλος αριθμός από υπολογιστές. Για παράδειγμα, όπως είναι η France Telecom, η British Telecom, αλλά και άλλα πολλά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, σε εθνικό επίπεδο, τα οποία μπορούν να συνδέονται μεταξύ τους και να δημιουργούν ένα τηλεφωνικό δίκτυο σε παγκόσμιο επίπεδο, έτσι είναι και το διαδίκτυο ή αλλιώς Internet. Για τη σύνδεση του διαδικτύου όπου η ένωση πραγματοποιείται σε παγκόσμια κλίμακα, υπάρχουν αρκετές χιλιάδες δίκτυα από υπολογιστές, και ο κάθε ένας από αυτούς, μέσω του διαδικτύου, έχει τη δυνατότητα να έρθει σε επικοινωνία με έναν οποιονδήποτε άλλο υπολογιστή, όπου κι αν αυτός βρίσκεται (Longman, 1998).

Η αρχή του Web βασίζεται στο να χρησιμοποιεί τους υπερσυνδέσμους με προγράμματα που ορίζονται ως προγράμματα περιήγησης, ώστε να πραγματοποιείται η πλοήγηση ανάμεσα στις ιστοσελίδες. Οι ιστοσελίδες αποτελούν απλά αρχεία κειμένου, τα οποία έχουν γραφεί σε μια γλώσσα σήμανσης υπερκειμένου, ή αλλιώς HyperText Markup Language (HTML). Με αυτή τη γλώσσα κωδικοποιείται η διάταξη των εγγράφων, τα γραφικά στοιχεία, αλλά και οι σύνδεσμοι που οδηγούν σε άλλα έγγραφα. Όλα αυτά πραγματοποιούνται μέσα από τη χρήση διαφόρων ετικετών της HTML (CCM, 2016).

Επιπλέον, για τη λειτουργία του διαδικτύου, εκτός από τη γλώσσα HTML που κωδικοποιεί τα παραπάνω που αναφέρθηκαν, υπάρχουν και ορισμένα πρωτόκολλα, όπως είναι το πρωτόκολλο μεταφοράς υπερκειμένου, ή αλλιώς HyperText Transfer Protocol (HTTP). Το πρωτόκολλο αυτό βοηθά στο να συνδέονται μεταξύ τους τα έγγραφα, τα οποία φιλοξενούνται σε διάφορους υπολογιστές όπου υπάρχει απόσταση μεταξύ τους, που ονομάζονται διακομιστές του διαδικτύου. Αντιθέτως, οι χρήστες αντιπροσωπεύονται από τα προγράμματα περιήγησης (browser). Επίσης, κάθε έγγραφο που φιλοξενείται στο διαδίκτυο, προσδιορίζεται από μία διεύθυνση, η οποία είναι μοναδική, και ονομάζεται Uniform Resource Locator (URL). Μάλιστα, τα URL μπορεί να τα χρησιμοποιήσει ο κάθε χρήστης, ώστε να εντοπίσει οποιονδήποτε πόρο φιλοξενείται στο διαδίκτυο, χωρίς να τον ενδιαφέρει το που μπορεί να βρίσκεται ο διακομιστής του (CCM, 2016).


Επίλογος - Συµπεράσµατα:

Σύμφωνα με το θεωρητικό τμήμα της εργασίας αλλά και το, εξίσου σημαντικό, πρακτικό τμήμα μπορούμε να οδηγηθούμε σε κάποια συμπεράσματα για τα δύο αυτά CMS, που ασχοληθήκαμε στην εργασία μας.

Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι το WordPress θα αποτελούσε μία ιδανική επιλογή για κάποιον χρήστη, αρχάριο και άπειρο, που θέλει να ασχοληθεί με την κατασκευή ιστοτόπων χρησιμοποιώντας ένα CMS. Επιλέγοντας το WordPress ένας χρήστης θα μπορέσει εύκολα να κατανοήσει τις βασικές λειτουργίες του, αφού το διαχειριστικό του τμήμα είναι αρκετά φιλικό, όπως είδαμε και στο πρακτικό μέρος της εργασίας μας, ειδικά σε έναν άπειρο χρήστη. Επίσης, για κάποιον χρήστη που θα έδινε ιδιαίτερη σημασία και βάρος στο σχεδιασμό του ιστοτόπου (design), στα όμορφα εφέ και στην μεγάλη ποικιλία διαφόρων προσθέτων, τότε το WordPress σίγουρα θα πρέπει να είναι η επιλογή του, αφού παρέχονται δωρεάν πάνω από δύο χιλιάδες (2.000) θέματα και πάνω από είκοσι επτά χιλιάδες (27.000) plug in. Θα μπορούσαμε τέλος να πούμε ότι υπερτερεί αρκετά ως προς την ταχύτητα κατασκευής ενός ιστοτόπου, αφού οι λειτουργίες του και η δομή του διαχειριστικού κομματιού το καθιστούν πάρα πολύ εύκολο και εύχρηστο για έναν χρήστη και τον βοηθάει να φτιάξει άμεσα τον σκελετό του ιστοτόπου (μενού, υπομενού, άρθρα, γκαλερί φωτογραφιών). Επομένως σ αυτό το σκέλος είδαμε μία χαοτική διαφορά σε σχέση με το Joomla, που ενώ σαν πλατφόρμα είναι πιο γρήγορη από το WordPress, για το λόγους που είπαμε στο προηγούμενο κεφάλαιο, αντιθέτως στη κατασκευή του ιστοτόπου, είναι αρκετά στριφνό και δύσχρηστο για έναν άπειρο χρήστη.

Τέλος και κατά τη γνώμη μας, το Joomla θα αποτελούσε σωστή επιλογή για έναν χρήστη έμπειρο στη κατασκευή ιστοτόπων, που θα ήταν και γνώστης κώδικα και γλωσσών που στηρίζονται οι ιστότοποι. Φυσικά θα έπρεπε να προσαρμοστεί και αυτός στο απαιτητικό διαχειριστικό σύστημα που διαθέτει το Joomla. Όπως το WordPress έτσι και το Joomla παρέχεται δωρεάν όμως αν κάποιος επιθυμεί να δημιουργήσει έναν όμορφο ιστότοπο, ως προς τον σχεδιασμό του, σ’ αυτό το σημείο χάνει, αφού όπως είδαμε και στους πίνακες πιο πάνω, δεν υπάρχει τόση μεγάλη ποικιλία δωρεάν θεμάτων και επομένως θα πρέπει να καταβάλλει κάποιο χρηματικό ποσό. Αυτό φυσικά θα γίνει σε περίπτωση που θελήσει ένα θέμα πιο εξειδικευμένο για τον ιστότοπο του. Σε γενικές γραμμές, κάποιος που θα επιλέξει Joomla σίγουρα θα κατέχει έναν ιστότοπο που θα εμφανίζει πιο αραιά προβλήματα συμβατότητας μεταξύ των plug in, αφού το Joomla δεν διαθέτει τόση μεγάλη ποικιλία από πρόσθετα που θα χρειάζονται ενημέρωση (update) οπότε δεν θα αλληλοεπιδρά ο κώδικας αυτών μεταξύ, οπότε ο ιστότοπος θα είναι πιο σταθερός.

Κλείνοντας θα μπορούσαμε να πούμε ότι επιλέγοντας ένας χρήστης το Joomla δεν θα χρειάζεται να ασχολείται τόσο πολύ με την ασφάλεια του ιστοτόπου αφού σ ΄αυτό το κομμάτι υπερτερεί σαν πλατφόρμα έναντι του WordPress αφού ενημερώνεται πιο τακτικά σαν πλατφόρμα, όπως επίσης ενημερώνει και τα διάφορα plug in που διαθέτει. Φυσικά και το Wordpress είναι ασφαλές όμως δεν κάνει τόσο συχνά ενημερώσεις σαν πλατφόρμα. Θα πρέπει λοιπόν να κρατάμε την πλατφόρμα και τα plug in πάντα ενημερωμένα. Tα διάφορα plug in τα ενημερώνουμε κάνοντας λήψη τις ενημερώσεις από τον κατασκευαστή του καθενός που το διαθέτει στην αγορά, ώστε να μην υπάρχει πιθανότητα να δημιουργηθούν κενά ασφάλειας στον ιστότοπο μας.

Συγγραφείς: Καλαμαράς Γεώργιος / Καρλής Γεώργιος - Επ. Καθηγητής: Ματιάτος Σπυρίδων (Λέκτ. Εφαρμογών) - Πηγή: okeanis.lib.teipir.gr - Αρ. Σελίδων: 172

↳ Αρχείο λήψης: pdf - Μέγεθος: 4,7mb ↵

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.067 δευτερόλεπτα
Επικοινωνήστε μαζί μας, στα τηλ: α (+30) 212.213.2730, β (+30) 210.440.2730, ή στο Telegram, για να σας προσφέρουμε αυτό που θα καλύψει απόλυτα τις ανάγκες σας, αλλά και θα σας συμφέρει πραγματικά
  • μείναμε ευχαριστημένοι, πολύ εξυπηρετικοί μας έλυσαν όλες τις απορίες
  • Εξαιρετικής ποιότητας υπηρεσίες με εντιμότητα, συνεργασία, αξιοπιστία και την καλύτερη υποστήριξη που έχω συναντήσει ποτέ, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που διακρίνουν αυτούς τους πρωτοπόρους επαγγελματίες στον τομέα του streaming.
  • Άριστες υπηρεσίες και υποστήριξη όποτε έχω χρειαστεί το οτιδήποτε, πολύ εύκολα και γρήγορα σε ότι ανάγκη έχει προκύψει χωρίς downtimes κλπ. Ότι πιο σωστό σε υπηρεσίες streaming & hosting - Προτείνω ανεπιφύλακτα και θα αντιληφθείτε αμέσως το λόγο όταν δείτε τις τεράστιες διαφορές σε σχέση με τον προηγούμενο πάροχο που είχατε.
  • Εξαιρετική συνεργασία με ανθρώπους που φαίνεται πόσο αγαπούν τη δουλειά τους! Μείναμε απόλυτα ευχαριστημένοι, καθώς διαθέτουν ποιότητα, ταχύτητα, αποτελεσματικότητα, συνέπεια και φυσικά οι πιο κορυφαίοι σε ότι αφορά τις υπηρεσίες streaming. Τους προτείνω ανεπιφύλακτα!

↳ Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν σε όλο τον ιστότοπό μας 38 επισκέπτες ←