× Αυτή είναι η προαιρετική κεφαλίδα Φόρουμ για το Κουτί Προτάσεων.

Συμπίεση δεδομένων χωρίς απώλειες (.7z .zip .rar .mcm .arc .zpaq)

  • lyk
  • Το Άβαταρ του/της lyk Δημιουργός θέματος
  • Αποσυνδεμένος
  • Administrator
  • Administrator
  • Προτείνω να επικοινωνήσουμε, είπε...
Περισσότερα
4 Χρόνια 1 Μήνας πριν - 4 Χρόνια 1 Μήνας πριν #69 από lyk
Λίγο πολύ όλοι γνωρίζουν τα κλασικά προγράμματα συμπίεσης αρχείων, όπως το 7-zip, peazip, winrar, winzip, κλπ ...αλλά πολλοί λίγοι για τις λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά!

Σε αυτό το post θα σας περιγράψω με απλά λόγια ορισμένους τρόπους τους οποίους βρήκα πιο χρηστικούς σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους συμπιεστές που δοκίμασα, εμπνεόμενος αρχικά από αυτήν εδώ την ενδιαφέρουσα αξιολόγηση του Matt Mahoney που βρήκα στο διαδίκτυο, αλλά και μετέπειτα από άλλες διάφορες δοκιμές με τις οποίες πειραματίστηκα σε έναν οκταπύρηνο 1700x.

Απ' όλα τα δεκάδες συμπιεστικά εργαλεία που χρησιμοποίησα με τα οποία πραγματοποίησα όλες αυτές τις συμπιέσεις, αυτές που μου άφησαν την καλύτερη εντύπωση ήταν η εξής:

1) .7z με αλγόριθμο lzma2 γιατί συμπιέζει πολύ περισσότερο από τα συνηθισμένα, αλλά αποσυμπιέζει πάρα πολύ γρήγορα (ιδανικό πιστεύω για περιπτώσεις που θέλουμε να έχουμε κάτι πολύ συμπιεσμένο στην άκρη, αλλά ταυτόχρονα «ετοιμοπόλεμο» όταν το χρειαστούμε αποσυμπιεσμένο, άμεσα αποσυμπιέζεται χωρίς χρονοτριβές & καθυστερήσεις), πιθανολογώ επίσης το καλύτερο για site ή/και server backup.



Σημαντική σημείωση:
Αν σκοπεύουμε να το χρησιμοποιήσουμε για site backup/restore και ήδη έχουμε κατεβάσει στον υπολογιστή μας από το cPanel το full backup, πχ το backup-4.22.2020_17-41-51_dosgr.tar.gz, θα πρέπει πρώτα να εξάγουμε το ένα αρχείο tar (από το συμπιεσμένο gz) και όχι χύμα & τσουβαλάτα όλα τα αρχεία σε κάποιον φάκελο στον σκληρό μας δίσκο!

Το ζητούμενο δηλαδή με την παραπάνω μέθοδο είναι να υπερσυμπιέσουμε το ένα αρχειο tar, όπως ακριβώς δημιουργήθηκε από το cPanel πριν συμπιεστεί με το gz, συνεπώς ανοίγουμε πρώτα με το 7-zip το συμπιεσμένο αρχείο backup-4.22.2020_17-41-51_dosgr.tar.gz και πατάμε 'Extract' στο αρχείο που θα μας εμφανίσει, δηλαδή το backup-4.22.2020_17-41-51_dosgr.tar (χωρίς το .gz). Αυτό είναι και το αρχείο που θα συμπιέσουμε μετά με το 7z...


2) mcm compressor (context mixing + lzp) γιατί συμπιέζει απίστευτα, καλύτερα και από το υποτιθέμενο "ταχύτερο" & "καλύτερο" zstandard της facebook, αλλά και περισσότερο ακόμη από το .7z/lzma2. Το ιδανικότερο πιστεύω για περιπτώσεις που θέλουμε να αρχειοθετήσουμε αρχεία τα οποία δεν χρησιμοποιούμε συχνά για μεγάλη οικονομία χώρου (μακροπρόθεσμα ή/και δεύτερα backup), καθώς επίσης για περιπτώσεις downloading / διαμοιρασμού με το χαμηλότερο κόστος σε χρόνο λήψης - traffic - bandwidth & χώρου mb. Στα μειονεκτήματά του είναι σίγουρα ότι ο χρόνος συμπίεσης είναι λίγο αργός αλλά όχι τραγικός (καμία σχέση όμως με τα αργά υπερσυμπιεστικά που κυκλοφορούν τον τελευταίο καιρό) και σχεδόν ίδιος με τον χρόνο αποσυμπίεσης.

Δεν έχει gui (γραφικό περιβάλλον), αλλά μπορούμε να το τρέξουμε εύκολα μέσω της γραμμής εντολών των windows (cmd) εκτελώντας το αρχείο mcm.exe (ή το mcm32.exe αν έχουμε παλιό 32μπιτο σύστημα). Σε περίπτωση που θέλουμε να συμπιέσουμε πολλαπλά αρχεία σε ένα και μόνο συμπιεσμένο mcm αρχείο, καλό είναι πρώτα να τα κάνουμε ένα tar (ή ένα zip ασυμπίεστο / Compression method: Store), προτού αρχίσουμε με το mcm την συμπίεσή του, ως εξής:

-> Συμπίεση (πχ του αρχείου megalo.tar):
mcm.exe -x9 megalo.tar megalo.tar.mcm

-> Αποσυμπίεση (πχ του αρχείου megalo.tar.mcm):
mcm.exe d megalo.tar.mcm megalo.tar

-> Επιπλεόν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και την ανώτερη συμπίεση, αντικαθιστώντας την μεταβλητή x9 με x11 η οποία όμως λειτουργεί μόνο σε 64μπιτα συστήματα:
mcm.exe -x11 megalo.tar megalo.tar.mcm

(LZMA2 vs MCM)⬎


Σημαντική σημείωση:
Η έκδοση η οποία δουλεύει σωστά και σταθερά & χωρίς προβλήματα είναι μόνο η v0.83 την οποία μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ ή απο το github εδώ για να την αποθηκεύσετε στον υπολογιστή σας και να την χρησιμοποιήσετε. Η νεότερη έκδοση (v0.84) δυστυχώς έχει προβλήματα και δεν προτείνεται για χρήση προς το παρόν...


3) encode84/.bcm (Burrows-Wheeler Transform) με το peazip στην περίπτωση που θα ήθελα να συμπιέσω παλιές ταινίες, βίντεο αρχεία τύπου mpg/mkv/avi, κα. Αρχεία ήχου mp2/mp3/wav/ogg/flac κλπ., αλλά και γενικότερα οποιονδήποτε τύπων αρχείων πολυμέσων συσχετίζονται με τον ήχο, τη μουσική και την εικόνα -κυρίως αυτών που κωδικοποιήθηκαν με παλαιότερες τεχνολογίες συμπίεσης (codecs).



Γενικά ο μετασχηματισμός Burrows-Wheeler με την οποία κωδικοποιεί η συγκεκριμένη συμπίεση, φαίνεται να δουλεύει καλά μπορώ να πω σε κάποιες περιπτώσεις σ' αυτού του είδους τα αρχεία που ως γνωστόν συμπιέζονται ελάχιστα (ή καθόλου) με τα περισσότερα συμπιεστικά που υπάρχουν, λόγω του φαινομένου παρεμβολής 'προηγούμενης κωδικοποίησης' (encode) που ήδη προϋπάρχει μέσα σε αυτά τα αρχεία...

...συνεχίζεται

«Με μεγάλο ενδιαφέρον για τους κατοίκους του πλανήτη Γη!»

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • lyk
  • Το Άβαταρ του/της lyk Δημιουργός θέματος
  • Αποσυνδεμένος
  • Administrator
  • Administrator
  • Προτείνω να επικοινωνήσουμε, είπε...
Περισσότερα
1 Χρόνος 2 Μήνες πριν - 1 Χρόνος 2 Μήνες πριν #126 από lyk
4) Φυσικά δεν θα μπορούσα να παραλείψω το .arc (freeArc), το οποίο χρησιμοποιεί διάφορες τεχνικές συμπίεσης αλλά και πολλαπλούς αλγορίθμους οι οποίοι ενεργοποιούνται κατά περίπτωση σε πραγματικό χρόνο, αναλόγως των περιεχόμενων πληροφοριών των αρχείων που σκοπεύουμε να συμπιέσουμε.

Εμπεριέχεται εντός του peazip , κάνει ασυγκρίτως καλύτερη συμπίεση από τα κλασσικά .7z .gz .zip .rar & συναφή συμπιεστικά, πλησιάζει σχετικά κοντά στην υπερσυμπίεση τύπου mcm/zpaq, με την διαφορά του ότι δεν περιλαμβάνει τα αρνητικά μειονεκτήματα της εξαιρετικά χρονοβόρου και επίπονης επίσης cpu διεργασίας, που απαιτούν σχεδόν όλα τα άλλα υπερσυμπιεστικά αυτής της κατηγορίας υπερσυμπίεσης. Είναι, πώς να το πω, όπως αυτό που λένε και οι ξενέρωτοι Άγγλοι «VFM and cost-effectiveness», σε σύγκριση με τα υπόλοιπα συμπιεστικά!


«Με μεγάλο ενδιαφέρον για τους κατοίκους του πλανήτη Γη!»
Ο/η αρθρογράφος, έχει λάβει ευχαριστίες από: amd

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • lyk
  • Το Άβαταρ του/της lyk Δημιουργός θέματος
  • Αποσυνδεμένος
  • Administrator
  • Administrator
  • Προτείνω να επικοινωνήσουμε, είπε...
Περισσότερα
1 Μήνας 2 Εβδομάδες πριν - 1 Μήνας 2 Εβδομάδες πριν #163 από lyk
(upd: 2024)
...
Περαιτέρω, είναι καθοριστικό να επισημανθεί ότι η συγκεκριμένη προσέγγιση συμπίεσης η οποία παρουσιάζεται και στην παρακάτω εικόνα, προσφέρει μια σφαιρική λύση που εξασφαλίζει άριστη επίδοση σε σύγκριση με τις υπόλοιπες διαθέσιμες μεθόδους.

Peazip - (Type: 7Z) Advanced > Level: Ultra, Method: FLZMA2, Dictionary: 1536mb, Word: 273, Block size: Solid

Εκτελώντας το PeaZip με τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις, προτείνεται ενδεχομένως ως η βέλτιστη λύση, η οποία φτάνει σχεδόν την υπερσυμπίεση τύπου mcm/zpaq, αλλά ταυτόχρονα προσφέρει επίσης και υπέρτερη απόδοση χρόνου συμπίεσης/αποσυμπίεσης, σε σχέση με τις άλλες προαναφερθέντες μεθόδους στα παραπάνω posts.


 

«Με μεγάλο ενδιαφέρον για τους κατοίκους του πλανήτη Γη!»

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.082 δευτερόλεπτα
Επικοινωνήστε μαζί μας, στα τηλ: α (+30) 212.213.2730, β (+30) 210.440.2730, ή στο Telegram, για να σας προσφέρουμε αυτό που θα καλύψει απόλυτα τις ανάγκες σας, αλλά και θα σας συμφέρει πραγματικά
  • μείναμε ευχαριστημένοι, πολύ εξυπηρετικοί μας έλυσαν όλες τις απορίες
  • Εξαιρετικής ποιότητας υπηρεσίες με εντιμότητα, συνεργασία, αξιοπιστία και την καλύτερη υποστήριξη που έχω συναντήσει ποτέ, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που διακρίνουν αυτούς τους πρωτοπόρους επαγγελματίες στον τομέα του streaming.
  • Άριστες υπηρεσίες και υποστήριξη όποτε έχω χρειαστεί το οτιδήποτε, πολύ εύκολα και γρήγορα σε ότι ανάγκη έχει προκύψει χωρίς downtimes κλπ. Ότι πιο σωστό σε υπηρεσίες streaming & hosting - Προτείνω ανεπιφύλακτα και θα αντιληφθείτε αμέσως το λόγο όταν δείτε τις τεράστιες διαφορές σε σχέση με τον προηγούμενο πάροχο που είχατε.
  • Εξαιρετική συνεργασία με ανθρώπους που φαίνεται πόσο αγαπούν τη δουλειά τους! Μείναμε απόλυτα ευχαριστημένοι, καθώς διαθέτουν ποιότητα, ταχύτητα, αποτελεσματικότητα, συνέπεια και φυσικά οι πιο κορυφαίοι σε ότι αφορά τις υπηρεσίες streaming. Τους προτείνω ανεπιφύλακτα!

↳ Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν σε όλο τον ιστότοπό μας 70 επισκέπτες ←