× Αυτή είναι η προαιρετική κεφαλίδα Φόρουμ για το Κουτί Προτάσεων.

Το φαινόμενο των ψηφιακών νομάδων (2022)

Περισσότερα
2 Εβδομάδες 2 Ημέρες πριν - 2 Εβδομάδες 2 Ημέρες πριν #118 από amd
Περίληψη:

Η παρούσα εργασία μελετά το φαινόμενο των Ψηφιακών Νομάδων, τόσο σε παγκόσμιο, όσο και τοπικό επίπεδο. Η πανδημία οδήγησε εκατομμύρια ανθρώπων σε απομακρυσμένη εργασία, κάτι που έγινε εφικτό με τα επιτεύγματα στην τεχνολογία, τα οποία κι έλυσαν τα δεσμά, που «έδεναν» τους εργαζόμενους με τον φυσικό τόπο εργασίας τους και επέτρεψε σε κάποιους από αυτούς, να περιπλανώνται. Τι υπάρχει όμως πίσω από αυτήν την εξέλιξη; Μήπως είναι η αρχέγονη φλόγα του νομαδισμού, που ανέκαθεν συνόδευε την ανθρώπινη ύπαρξη και επηρέασε καταλυτικά την ανθρώπινη ιστορία ή μήπως είναι ένας ακόμη μετασχηματισμός στην εργασία, απαραίτητος για την επιβίωση του καπιταλιστικού συστήματος παραγωγής; Σκοπός μας είναι να απαντήσουμε σε αυτά τα ερωτήματα. Παράλληλα και καθώς ζούμε στη χώρα του Ξένιου Δία, εξετάζουμε εάν η Ελλάδα, θα μπορούσε να προσελκύσει Ψηφιακούς Νομάδες. Αφού μελετήσαμε τη διαθέσιμη βιβλιογραφία και αρθρογραφία, ζητήσαμε από Ψηφιακούς Νομάδες, που βρήκαμε στο Διαδίκτυο, να απαντήσουν σε ανώνυμο ερωτηματολόγιο και πραγματοποιήσαμε και μία (διαδικτυακή) συνέντευξη. Κάποια αποτελέσματα της έρευνάς μας ήταν αναμενόμενα και κάποια όχι. Όταν όμως επιχειρήσαμε να τα ερμηνεύσουμε σε συνάρτηση με άλλες έρευνες και σύγχρονα κοινωνικά φαινόμενα, όπως η μετανάστευση, διαπιστώσαμε με ανησυχία, ότι βρισκόμαστε σε μία μεταβατική περίοδο για τους εργαζόμενους και την εργασία εν γένει. Σε μία παγκόσμια αγορά, το τρέχον σύστημα παραγωγής χρησιμοποιεί την τεχνολογία, ώστε να μειώσει στο ελάχιστο δυνατό, όλα όσα αποτελούν, κόστος εργασίας και τις έννοιες της ελευθερίας κι ευελιξίας, για να πείσει, για τα οφέλη αυτής της αλλαγής. Οι προκλήσεις είναι πολλές και αγγίζουν πολλούς τομείς. Σημαντικές προκλήσεις όμως, έχει να αντιμετωπίσει και η χώρα μας, εάν θέλει να φιλοξενήσει Ψηφιακούς Νομάδες.

Εισαγωγή:

Ο ιστορικός William McNeill (2007) στον πρόλογο του βιβλίου του Η Άνοδος της Δύσης, υποστηρίζει πως ο σημαντικότερος μηχανισμός της κοινωνικής αλλαγής, είναι η επαφή με τους ξένους και πως ο ιστορικός οφείλει πάντα να διερευνά τις επαφές με διαφορετικούς πολιτισμούς (ασχέτως αν είναι καλοδεχούμενες ή όχι), όταν εντοπίζει ιστορικά σημαντικές κοινωνικές αλλαγές (σ. 18). Για παράδειγμα, σε όλους εμάς, που έχουμε μάθει την ιστορία από την πλευρά της Δύσης, διαφεύγει ότι τα τρία πιο σημαντικά στοιχεία της ευρωπαϊκής εξάπλωσης και ανάπτυξης, κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης: το μπαρούτι, η πυξίδα και η τυπογραφία, είχαν ανακαλυφθεί στην Κίνα ήδη από τον 10ο αιώνα (σ. 25). Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, στο βιβλίο του, αναφέρεται συνεχώς στην αλληλεπίδραση μεταξύ των λαών, ξεκινώντας βέβαια από την αρχέγονη αλληλεπίδραση του εγκατεστημένου γεωργού και του περιπλανώμενου βοσκού. Αυτός ο περιπλανώμενος άνθρωπος, ο νομάδας, που δεν κατοικεί κάπου μόνιμα, αλλά μετακινείται από τόπο σε τόπο (Πύλη για την Ελληνική γλώσσα, n.d.), είναι και το πρόσωπο της παρούσας εργασίας. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο ανθρωπολόγος Anatoly Khazanov (1994) στην εισαγωγή του βιβλίου του Nomads and the Outside World, γράφει ότι ο νομαδισμός είναι κάτι παραπάνω για την ανθρώπινη εξέλιξη και ιστορία, από ένα παράδειγμα οικονομικής προσαρμογής. Οι νομαδικές κοινωνίες έχουν επηρεάσει ουσιωδώς και με πολλούς και διάφορους τρόπους την εξέλιξη των μη νομαδικών κοινωνιών και αντίστροφα, οι νομάδες δε θα μπορούσαν να επιβιώσουν χωρίς τον υπόλοιπο κόσμο (σ. 3). Αμφιβάλλει όμως, εάν ο νομαδισμός θα μπορούσε να επιβιώσει στον σύγχρονο κόσμο (σ. 6).

Στην παρούσα εργασία αναρωτιόμαστε ακριβώς αυτό: έχει επιβιώσει ο νομαδισμός στον σύγχρονο κόσμο, με μία νέα μορφή; Είναι ο ψηφιακός νομαδισμός πράγματι η εξέλιξή του στην ψηφιακή εποχή ή αποτελεί μία προσαρμογή σε νεοφιλελεύθερες προσταγές; Παρά το γεγονός ότι προβάλλεται όλο και περισσότερο ως «επανάσταση» στο εργασιακό τοπίο από τα Μ.Μ.Ε., λόγω της ελευθερίας κι ευελιξίας που παρέχει, ο ψηφιακός νομαδισμός αποτελεί ένα αναδυόμενο θέμα έρευνας στην κοινωνιολογική βιβλιογραφία (Aroles, Bonneau, & Bhankaraully, 2022) και γι’ αυτό αποφασίσαμε να τον μελετήσουμε περαιτέρω. Αναρωτιόμαστε όμως και κάτι ακόμη: θα μπορούσε η Ελλάδα, να αποτελέσει ελκυστικό περιβάλλον για έναν digital nomad; Έχουμε αρκετά πλεονεκτήματα ως χώρα, για να μπορέσουμε να ανταγωνιστούμε διάσημους κι εξωτικούς προορισμούς ή πρέπει να κάνουμε πολλά ακόμη;

Στο πρώτο μέρος της εργασίας, μετά από μία ιστορική αναδρομή που δείχνει τον αρχέγονο χαρακτήρα του νομαδισμού και τον καταλυτικό του ρόλο στην εξέλιξη των ανθρώπινων κοινωνιών και της παγκόσμιας ιστορίας, θα εξετάσουμε τη διαθέσιμη βιβλιογραφία σχετικά με τους παράγοντες που ευνόησαν τον ψηφιακό νομαδισμό, τα χαρακτηριστικά των ψηφιακών νομάδων και την κριτική που τους ασκείται. Προτού περάσουμε στο δεύτερο μέρος της εργασίας, θα αναφερθούμε σε άρθρα κι έρευνες που αποκαλύπτουν τι ζητούν οι ψηφιακοί νομάδες από έναν προορισμό, τι έχουν κάνει άλλες χώρες για να τους προσεγγίσουν και που βρίσκεται η Ελλάδα μέσα σε όλο αυτό. Στο δεύτερο μέρος, θα παρουσιάσουμε τη μεθοδολογία και τα αποτελέσματα της έρευνάς μας για τους ψηφιακούς νομάδες (τους οποίους θα αποκαλούμε στο εξής: «Ψ.Ν.» για συντομία) με τη βοήθεια της περιγραφικής και επαγωγικής στατιστικής, ενώ θα επιχειρήσουμε να τα αντιπαραθέσουμε και με αποτελέσματα έρευνας του ILO1 (2021), σχετικά με την ψηφιακή εργασία. Η εργασία μας θα κλείσει με μία αναφορά στη μετανάστευση, όπου συζητούμε τα οφέλη, τις αιτίες και τις συνθήκες που έχουν πλέον δημιουργηθεί, λόγω του καπιταλισμού και της πανδημίας και τη θεωρούμε απαραίτητη, προτού παρουσιάσουμε τα συμπεράσματά μας.

Συγγραφέας: Κατράνα Σοφία - Επιβλ. Καθηγητής: κ. Πρόδρομος Γιαννάς - Πηγή: polynoe.lib.uniwa.gr - Αρ. Σελίδων: 143

↳ Αρχείο λήψης: pdf - Μέγεθος: 1,62mb ↵

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.090 δευτερόλεπτα
Επικοινωνήστε μαζί μας στο (+30) 212.213.2730, ή στο (+30) 210.440.2730 για να σας προσφέρουμε αυτό που θα καλύψει απόλυτα τις ανάγκες σας, αλλά και θα σας συμφέρει πραγματικά
  • Σωστη συνεργασια, επαγγελματιας στο ειδος και γνωση απιστευτη για το διαδικτυο και τις δυνατοτητες του
  • Ένας από τούς καλύτερους επαγγελματίες Στο χορό και πολύ καλή εξυπηρέτηση...
  • Η πρώτη μας επαφή με την εταιρία ήταν πριν από 15 χρόνια, τότε που οι διαδικτυακές συνδέσεις ήταν τα «ζώα; μου αργά» Υπεύθυνη εταιρία, που σε κάθε πρόβλημα, οποιαδήποτε στιγμή (24/7), σε βοηθούσε ώστε να ανταπεξέλθεις! Εμείς που είμασταν αρχάριοι τότε στο διαδικτυακό ραδιόφωνο, το Dos.gr ήταν ένα Σχολείο!
  • Επαγγελματίας εδώ και πολλά χρόνια! Συνεχώς εξελίσσεται και προσφέρει νέες υπηρεσίες. Μπράβο!!!

↳ Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν σε όλο τον ιστότοπό μας 215 επισκέπτες ←